31 mei

Van Inari naar Skarsvag (Noordkaap)

Met ons hoofddoel in zicht vertrekken we via de 4 of ook wel de E 75 genoemd, in noordelijke richting om na 30 km oostelijk verder te gaan over de weg met het nr 92.

Na ongeveer 70 km wordt de grens met Noorwegen gepasseerd bij de plaats Karigasniemi .

Karasjok ligt 18 km verder op onze route en voor een bezoek aan Sapmi (een soort openluchtmuseum) zetten wij de auto met caravan 'n uurtje op het erbij gelegen parkeerterrein.

Het park is geheel gewijd aan het leven van de Samen (Lappen) zowel van vroeger als van tegenwoordig, alleen al het zien van de videopresentatie in het theater is een belevenis op zich en aan te bevelen.

Vooral deze film heeft op ons een diepe indruk gemaakt.

U vindt het park net voorbij de eerste rotonde. (kosten per persoon 95 kronen).

Na deze onderbreking zetten we de reis voort over de E6 die ons de hele dag verder over en langs meest besneeuwde bergen voert.

Bij Lakself zien we voor ons de Porsangen fjord, dit is een uitloper van de Barentsz-zee.

Nog 200 km gaat onze route langs dit fjord omhoog, waarvan de eerste 65 km via de E6.

De E69 is het laatste stuk van ons avontuur hierheen en is voorzien van de nodige tunnels, waarvan de langste 6820 meter is en 212 meter onder de zeespiegel doorgaat.

Maar vermeld moet worden dat vooral de Skarvbergtunnel met zijn karige verlichting alsmede de scherpe bochten bij het binnenkomen en het verlaten van de tunnel ons niet goed is bevallen.

De laatste 60 km rijden we over kale vlaktes waarvan nog veel stukken bedekt zijn met sneeuw, je krijgt echt het idee dat je naar het einde van de wereld gaat.

Wij slaan ons kamp op op de meest noordelijkst gelegen camping ter wereld.

Dit is camping Kirkeporten in Skarsvag, een klein vissersdorpje dat 15 km vanaf de Noordkaap verwijderd is.


Klik hier om verder te gaan